Avcılık Hakkında Bilmeniz Gerekenler

0
695
Avcılık
Avcılık

Avcılar,  insanların evcil olarak besleyemeyeceği doğada bulunan vahşi ve yırtıcı hayvanları beslemek, organlarından faydalanmak veya hayvan barınaklarında, bahçelerinde beslemek üzere avlar, tuzak kurarak yakalarlar. Bu işi hayvanların ayak izlerini takip ederek, çıkardığı sesleri dinleyerek kendine uygun bulduğu yerde tuzak kurarak yaparlar. Avcıların kişisel ve ruhsal farklılıklarının olması dikkat çekmektedir. Avcıların bir kısmı avcılığı meslek olarak görürken diğer bir kısmı da spor olarak görmektedir.

Türkiye’de av hayvanları üç kısımdan oluşmaktadır. Büyük av; silahlarla yapılır. Büyük av için yaklaşık 2000 m yüksekliğe çıkılması gerekmektedir. Buralarda bulunan av hayvanları dağ keçisi, ayı, yaban domuzu, dağ koyunu hayvanlarıdır. Su avcılığı; yabani kaz, ördek, vb. avlanmak için kullanılan hayvanlardır. Suyun üzerinde ve suya yakın bölümlerde avlanırlar. Dağ avı; ülkemizde oldukça yaygın bir av çeşididir. Dağ ve ormanlık bölgelerde, av tüfekleriyle yapılır. Avı ayak izlerinden takip ederek avdan bir adım önde ona tuzak kurarak veya av tüfeği ile avlanır. Bu av çeşidi ülkemizde bilinçsiz ve sorumsuz bir biçimde yapılmaktadır. Ülkemizde her av hayvanı için belirli zamanlar vardır fakat bazı avcıların bu zamanlara aldırış etmeden bilinçsizce yapmış olduğu avlar sonucunda ülkemizde birçok hayvanın nesli tükenme aşamasına gelmiştir.

Av köpeği
Av köpeği

Avcıların avlarını bulmasını kolaylaştıracak birde av köpekleri vardır. Av köpekleri vurulan veya tuzak kurulan avı koklayarak bulmasına ve kaçmaması için avcıların kullandığı bir köpek türüdür. Av köpekleri bireysel ve sürek avlarında daha çok tercih edilmektedir. Türk avcıların, avlanılmasına izin verilen hayvanlar için günlük avlanma sınırları bulunmaktadır. Avcı sürekli gittiği günlerde bile bir gün içindeki sınırından fazla av avlayamaz. Gece araba farı veya herhangi ışık aletiyle, hareket halindeki deniz aracıyla, gece görüş materyalleriyle ve dürbünle avlanmak, çeşitli ses dalgası yayan elektronik cihazlarla avlanmak, hayvanların üreme zamanlarında avlanmak yasaktır. Yabancı misafir avcıların, özel av bölgeleri haricinde yukarıda bulunan av hayvanları dışında av avlayamaz.

Ülkemiz, balık türleri bakımından oldukça verimlidir. Balıkların avlanması mevsim ve balıkların özelliklerine değişmektedir. Yurdumuzda balıkçılık ile balık avı arasında bazı değişken farklılıklar bulunmaktadır. Balıkçılık yılın belli zamanlarında balıkçılar tarafından yapılır balık avı ise yasak veya nesli tükenmekte olan balıkların nehir, göl, vb. yerlerde avlanan balıklar için geçerlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı ve soyadınızı yazın.