Dosya Uzantıları ve Anlamları

0
679
Dosya uzantıları
Dosya uzantıları

1980’li yıllarda bilgisayarların yaygınlaşması okul, kütüphane, iş yeri gibi merkezlerde kullanılması ile uzantılarda doğdu. Uzantılar 3 veya 4 karakterle belirleniyordu aynı programlar çeşitli anlamlar taşıyorlardı. Zamanla bu uzantıların anlamları merak konusu haline geldi.Bende şimdi sizlere en çok merak edilen uzantıları ve bu uzantıların anlamlarını kısa kısa anlatacağım.

  • Png: Açılımı “Portable Network Graphic”dir. Jpg ile farkı saydam resim özelliğine sahip olmasıdır. Yani illada arka planda bir resim olacak diye bir şey yok.
  • Dll: Destek dosyaları olarak adlandırabiliriz. Hazır konumda olurlar ve birden fazla yazılım bu dosyaları kullanabilir.
  • Doc: Microsoft’un oluşturduğu Office programlarından birine ait bir uzantıdır. Word dosyasını ifade eder.
  • Jpg, Jpe ve Jpeg: Basit grafik dosyalarını içerir. Renk sınırı vardır. Yani her rengi içinde barındırmaz. Saydam özelliği taşımaz. Boş olan yerleri siyah ile nitelendirir.
  • Pdf: Grafik düzenleyicisi Adobe’nin oluşturduğu bir formattır. Amacı ise resimleri daha düzenli ve tertipli göstermektir.
  • Txt: Basit metin dosyalarına verilen addır. Birçok metin editörü ile düzenlenebilir ve sadece font, büyüklük değerlerine sahiptir.

Dosya uzantıları ve anlamları bu şekilde. Ben sizlere en belirgin olanları anlattım. Bunlar dışında belirgin olmayan ancak çok farklı anlamlar içeren yüzlerce uzantı var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı ve soyadınızı yazın.