Özgün içerik günümüz SEO çalışmalarının önemli bir parçası ve Google Panda güncellemesinden sonra önemi daha da artan bir kavram olduğu söylenebilir. Her zaman özgün içerik sağlamakla istediğimiz sonuçları alamıyoruz, bunun birçok örneğine rastlayabilirsiniz. İçeriklerimizi girerken anahtar kelime odaklı, Google’ın belirlemiş olduğu sınırlar içerisinde manipüle etmek oldukça etkili sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır. Peki özgün içeriği ne şekilde manipüle edeceğiz?
Özgün İçerik Nasıl Sunulmalı?
Öncelikle bunu yapabilmek için az önce bahsini ettiğimiz “Google Sınırları” hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Google sınırları bir içeriğin oluşturma aşamasında başlayıp, yayımlanma aşamasına kadar dikkat etmeniz gereken kriterlerdir ki, buna farklı anlamlar yüklemek mümkündür. Bunları parça parça ele alabileceğimiz gibi bir bütün halinde de bakabiliriz. Ancak genel itibariyle bunlara SEO çalışmaları diyebiliriz. İşte özgün içeriği manipüle ederken göz önünde bulundurulması gereken o kriterlerden kısaca bahsetmeye çalışalım.
Gireceğiniz içerik her şeyden önce sitenizin anahtar kelimesi/kelimeleri üzerine inşa edilmelidir. Bunun gözden kaçırılması ve gerekli analizlerin yapılmaması, akıntıya karşı kürek çekmekten öteye geçmeyecektir.
Özgün İçerik – Başlık Oluşumları
Anahtar kelime kullanımı başlık içerisinde vurgulanmalı ve anahtar kelime ile başlanmalıdır. Bu insanları etkilemek için bilinen ancak uygulanışında en sık hataya düşülen nokta olarak gösterilebilir. En az 3 kelimeden meydana gelmeli ve 66 karakter sınırı aşılmamalıdır. Aşarsam ne olur? Google bunu spam olarak algılayabilir, unutulmamalıdır ki gireceğimiz içerik sadece Google’ı değil, aynı zamanda kullanıcıyı da etkilemeli ve bunu 66 karakter sınırı ile yapmanız gerekemkte, aslında dışarıdan bakıldığında çok basit görünüyor değil mi?
Özgün İçerik – URL Oluşumları
Google düzensiz URL oluşumlarını sevmiyor bir önceki yazımızda buna değinmiştik, bu yüzden URL yapısı düzenli ve anahtar kelime vurgusu yine aynı şekilde URL içinde yapılmalıdır.
Özgün İçerik – Meta (Açıklama) Oluşumu ve H Etiketi Kullanımı
Açıklama kısmı anahtar kelimeyi içermeli ve en fazla 160 karakter olmalıdır. 160 karakterden fazla gireceğiniz içerik SERP sonuçlarında “aramaya ilişkin bazı istisnai durumlar” dışında görünmeyecektir. Bu yüzden bu 160 karakter ile kullanıcıya o başlığı tıklatmamız lazım..
Yazıda H etiketi kullanımları yazıya özendirici bir hava katmakla beraber, bilgiyi bölmek anlamına gelir ki bunu hem Google, hem de ulaşmak istediğiniz kullanıcıların seveceğini unutmayın. Dolayısı ile yazı içerisinde H2 etiketi H3 etiketi kullanmaya özen gösterin.
Özgün İçerik Yapılandırılması
Buraya kadar anlattığımız şeyler işin servis edilme kısmı ile alakalıydı ancak yazının ne şekilde oluşturulacağına değinmedik. Özgün içerikkavramını SEO ile Google’ın hoşuna gidecek şekilde bakın hangi kriterler ile bağdaştıracağız.
İçerik öncelikle 300 kelime olmalı bunu Google araştırmaları sonucu kullanıcıyı sıkmayacak, konu hakkında istediği bilgiye ulaşacak aralığı bu şekilde belirlemiş ve bu içeriğin içerisindeki anahtar kelime oranı %4 ile %5 arasında olmalıdır. Yani bu 12 kelimelik bir anahtar kelime vurgusuna karşılık geliyor diyebiliriz. Altı ve üstü normal sınırlar adı altında kabul edilebilir ancak fazlası spam kokacaktır. İçerik görsel ile desteklenmeli (ki bu başlı başına bir konudur, detaylı anlatım ileriki günlerde..) ve anahtar kelimeler altı çizili ve kalın şekilde belirtilmelidir. Anahtar kelimeleri özgün içerik oluşumlarında rastgele serpiştirmeyin ilk 100 ve son 100 kelimelerinizde mutlaka yer vermeye özen gösterin.