Çene Ağrısı Nedir? Neden Olur?

3
501
Çene Ağrısı
Çene Ağrısı

Çenemizi günlük hayatta binlerce kez kullanırız. Çoğu kez farkında olmadan yaptığımız bu eylemler herhangi bir problem halinde bize ağrı vermeye başlar. Çenemiz beynimizin verdiği komutları eksiksiz olarak yerine getirirken bir ağrı durumu günlerimizi kabusa çevirmeye yetebilir. Peki ya bizim rutinimizi bozup bir hayli acı veren çene ağrısı nedir? Neden olur? Çenemizi eskisi gibi rahat hareket ettiremiyorsak, hareket halindeyken acı hissimiz artıyorsa ya da çene eklemimizden bir ses geliyorsa en önemlisi çenemizi oynatamıyorsak ciddi bir çene eklemi problemiyle karşı karşıya olabiliriz.

Çene ağrılarının birçok farklı sebebi olmakla beraber en iyi tanı bir uzmanın muayenesi sonucu ortaya konabilir. Gerekli durumlarda doktorumuzun istediği MR röntgen gibi ek incelemeler rahatsızlığımızın teşhisini kolaylaştırır. Bu ağrıların en büyük nedenlerinden birisi kişinin dişlerini sıkıyor olmasıdır. Dişlerimizi sıkmamız halinde çenemize uyguladığımız kuvvet 440 kg ağırlığına kadar ulaşabilir. Bazen farkında olmadan yaptığımız bu yanlış eylem çenemizi fazlaca zorlamakta ve çene ekleminin sistemini bozmaktadır. Dişlerimizle sert bir şeyleri kırmak (mesela kabuklu ceviz, kabuklu fındık vs.) çenemize haddinden fazla ağırlık yüklemekte ve bu tarz ağrılara doğrudan sebep olmaktadır. Diş yapımızdaki düzensizlikler ve yiyecekleri sürekli aynı tarafla çiğnemekte çene ağrısı sebepleri arasındadır.

Eksik dişler ve dişimizdeki dolgulardan bir tanesinin bile yüksek olması sıkıntıları tetiklemektedir. Psikolojik sebeplerde oldukça yaygın ve belirgindir. Birçoğumuzun aklına bile gelmeyen lakin çenemize oldukça zararlı olan bir diğer eylem ise başımızın sürekli öne eğik vaziyette olmasıdır. Uzun süren telefon görüşmeleri çene kaslarının zorlanmasına neden olur. Pipo kullanımı da çene eklemine oldukça zarar veren bir durumdur. Tırnak yemek, sakız çiğnemek, çekirdek çitlemek diğer sebepler arasında yer almaktadır. İleri boyutlarda ise tümörlerin belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Bu tarz çene ağrılarında ilk kapısını çalmamız gereken kişilerin diş hekimleri olduğunu bilmekte fayda vardır. Diş problemlerinden kaynaklanmaması durumunda hekim bizi ilgili bölüme yönlendirecektir. Kalıcı sorunlardan kurtulmanın en güzel yanı hafif belirtilerde uzman desteği almaktan geçer. Unutmayalım küçük ağrıları dikkate almazsak artan ağrılarla baş etmek ve tedavi etmek zor bir hal alabilir.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı ve soyadınızı yazın.