Jetlag nedir sorusunun cevabını almadan önce kabaca tarifini yapalım uzun ve hızlı seyahatlerden sonra ortaya çıkan vücudumuzda etki oluşturan değişimlerdir. Uçakla bir noktadan başka bir noktaya seyahat ettiğimiz sırada dünyanın zaman dilimleri arasında yolculuk etmiş oluruz bunun sonucunda vücudumuz bu hızlı değişime ayak uyduramaz. Ama genel olarak vücudumuzun biyolojik saati ile bulunduğumuz yerin yerel saati uyum gösteremez.
Jetlag konusunda bilim adamları şu kanıya varmışlardır batıdan doğuya doğru yapılan uçuşlarda Jet Lag etkilerinin daha çok ortaya çıktığı görülmüştür. Varılan bir diğer sonuç uzun süreli gündüz uçuşlarında Jetlag etkisinin gece yapılan uçuşlara nazaran daha fazla meydana geldiğidir. Buradan çıkacak sonuç insan bedeni gündüzleri uyanık gece ise uyumaya alışmıştır. Jetlag yaşlılara nazaran gençlerde ve çocuklarda daha az meydana gelir. Bunun sebebi gençlerin yaşlılara oranla değişikliklere daha kolay adapte olabilmeleridir. Tetikleyici etkenler şunlardır; uçakta bulunan havanın kuru olması, içki alımı, seyahat boyunca kısıtlı hareket ortamı, yeterli sıvı tüketilmemesi…
Dünya 360 adet boylamla bölümlenmiştir. Her bir boylam arası 4 dakika da geçilir. Her 15 boylamda toplam bir saat sürede geçilir. Buna da bir zaman dilimi denilmektedir. Dünyanın çevresinde toplamda 24 zaman dilimi vardır. Bu zaman dilimlerinden 5 ya da daha fazla sayıda zaman dilimi kayması jetlag belirtilerini artırır. Jetlag belirtisi süresi seyahat süresince geçtiğimiz zaman dilimini kadar gündür.
Ya biz devamlı uçuş yapan pilotlar ne yapsın 🙂
Zenginler “jetlag oldum” fakirler “tersim döndü” 😀 😀
jet mi lag yapıyor 😀